Hogyan is lesz ezekből

ez?

Először is marha sok sört kell inni. :D Ezért is nagyon kellemes dolog sörkollektort építeni. Azon túl, hogy meleget ad ha befejeztük, "áldozatos" munkával kell előkészíteni hozzá az alapanyagot. A legyártás maga nem túl bonyolult: ragasztás, fúrás, némi ács és lakatosmunka, no meg egy daruskocsi kell hozzá, ha valai botor módon (mint én) a háztetőre akarja rakni. Ebben a témában szinte minden segítséget megtalál(hatunk) az erre a célra készített oldalakon, úgymint:

www.napenergia.fw.hu (gyakorlat fülön belül)

vagy:

www.sorkollektor.hu

A "találmány" lényege, hogy egy lelkes Magyar amatőr ezermester (sztgyi olv- és fórumtárs) tanulmányozott egy kanadai lapot, ahol vékonyfalú alumínium csővezetékekben levegőt keringettek, kívülről meg sütötte a nap. És itt jön a Magyar találékonyság! Van ám nekünk vékony falú erős edényzetünk, amit kis átalakítással lehet használni ilyen célra... ennek folymata:

ad 1: tetszés szerint ürítsük ki a sört a dobozból (NE a földre!)

ad 2: fúrjuk ki a tetejét és alját a dobozoknak

ad 3: igyunk egy másik sört (sok doboz kell, meg fel is kell dobni a melót. :)

ad 4: készítsünk légterelőket a turbulens légáramlás elősegítésére (leírás a linkekben!)

ad 5: ragasszuk össze a terelőkkel oszlopokká a dobozokat és igyunk egy sört.

Ezután készítenünk kell egy hőszigetelt dobozt, üveg vagy polikarbonát-lemez fedéssel, ami a napenergiát 95-98%-os hatékonysággal átengedi. Építsük bele a matt feketére festett sörösdoboz csöveket, majd zárjuk le. Ezután már csak pár méter légtechnikai csőre, egy szűrőbetétre és egy ventilátorra van szükségünk. Ne feledjük: az építés minden fázisa megtalálható a fenti oldalakon, de akinek bármi kérdése van, hozzám nyugodtan fordulhat. Egy ilyen szerkezet negyon kevés áramot használ fel a működéséhez akár és akár több kilowattnyi hőenergiát juttat be lakásunkba. Élettartama megfelelő kivitelezés mellett akár 30 év is lehet, előállítási költsége még hatalmas méretekben is töredéke a hasonló teljesítményű napkollektorokhoz képest!

 

Sok sikert az építéshez és jó lét!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bazarghai.blog.hu/api/trackback/id/tr8674683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása