Menjünk egyel tovább. A sörkollektor igen kiváló eszköz házunk melegítésére, viszont van egy hiányossága... Nem tud hőt raktározni, illetve csak akkor "múkodik" ha süt a nap. Ennek ellensúlyozására használható a napkollektor amivel vizet melegítünk.

       Működése végtelenül egyszerű: a háztetőn elhelyezett abszorber (hőelnyelő) egység begyűjti a napenergiát és egy, a házban lévő hőszigetelt tartályba jutattja azt. A közvetítő közeg általában csapvíz, fagyálló folyadékkal keverve. Hőtárolásra talán a víz a legjobb eszköz: fajhője kiváló, nem toxikus és olcsó. A hőtároló kapacitását csak csak a kedvünk és pénztárcánk mérete szabja meg. Én személy szerint egy 250 literes lemezhordót használok, ami sorba van kötve a vízmelegítővel egy hőcserélőn keresztül. Ez kb. 2 napnyi tartalékot jelent. Ha a tartályban raktározott meleg nem elégséges a komfortos fürdéshez, akkor a bojler egyszerűen rásegít. Nem mindegy, hogy 15 fokról kell vizet melegíteni 60-ra, vagy 48 ról! Így még télen is jelentős csökkenés várható kiadásainkban.

       De térjünk vissza a tartályhoz. Ez egy síma galvanizált lemezhordó, amiben vmi élelmiszeripari anyagot tároltak valaha és 600 (!) Forintért vettem egy MÉH telepen. A hőcserélő benne (ami átadja a tartály melegét a vízhálózatnak) 20 m 15 mm átmérőjű vörösréz cső, amit fűtéshez szoktak használni. Ez a tartállyal együtt plusz egy magnálium bojleranód (az elektrokémiai korrózió ellen, ugyanis a réz nem szereti az alut és cinket) kb 18 eFt-ból jött ki. Egy hasonló térfogatú, hőcserélővel ellátott gyári tartály 200 EZER Forint... Ugye megéri kicsit agyalni! Az abszorber szintén "hómméd" kivitel: kb. 5 nm egyszerű lapradiátor van felrakva a tetőre, becsövezve, elszigetelve, feketére festve. Ez a munka kicsit több anyagi- és időráfordítást kíván mint a sörös, de nagyon gazdaságos. A szerkezet vezérléséhez egy kis segítséget kellett kérnem egyik ismerőstől, aki készített nekem egy áramkört ami a hőelnyelő és a puffertartály hőkülönbségét figyeli. Ha ez az érték 10 Celsius fok fölé megy bekapcsol, ha alá esik kikapcsol a keringetés. Jut eszembe keringetés. Ezt egy egyszerű cirko kazán keringető szivattyúja oldja meg. Ugye nem volt hülyeség a multkor elhozni egy tökéletesen működő modellt a MÉH telepről EGYEZER forintért?! Mivel a bolti 15-25 körül mozog, nem is fejtegetem tovább. a rendszer kb 4 kW  teljesítménnyel melengeti a vizet, ami egy nyáron a melegvízszámla teljes kiváltását jelenti, ősszel és tavasszal pedig 50-70 %-ot. Itt megjegyezném, h a magyarországi viszonyok NEM alkalmasak a napkollektorral való fűtés kiváltására! Rásegíteni persze más tészta... Nem is fejtegetm tovább a dolgot, inkább berakok néhány fényképet a rendszerről, mert néha egy-egy kép többet mond mint ezer szó. előtte azonban a szükséges információ helye:

www.napenergia.fw.hu (gyakorlat fül)

vagy az index.hu Napenergia? Napenergia! fóruma  

 

Bárkinek kérdése/kérése van nyugodtan forduljon hozzám, segítek amiben tudok. Jó megjegyezni ezek a források karnyújtásnyira vannak, és használatukkal nem csak spórolunk hanem a környezetünket is védjük!

Jó lét és sok napsütést!  (Asszem ebben a bejegyzésben célszerű is) :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bazarghai.blog.hu/api/trackback/id/tr14717448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása