Az egész dologgal jobban kellene foglalkozni. Manapság kezdenek ráébredni az emberek, hogy valami nincs rendben a természettel... 40 fok van nyáron, eltűnhet a jégsapka (reméljük nem mindkettő), és már Harry Potter szinten beszélnek valami titokzatos globális felmelegedésről. Egyre többen vagyunk ezen a Sárgolyón és kezdünk rájönni, hogy egy hermetikusan lezárt terráriumban vagyunk amit egy kőolaj-monopólium nevű okossággal mérgezünk... Mire elfogy a fosszilis energia egy kínai ipartelephez fogunk hasonlítani.

     Hogy el is kezdjem a tudatos segítséget a következőkben leírom pár tapasztalatomat és eredményemet, miként lehet otthonunkat a meglévő, kifogyhatatlan energiá(k)ból ellátni. Mivel az energia egyre drágább, és bizony egyre többet használunk belőle, igen erős gazdasági vonzata is van a dolognak. Akinek nincs végtelen anyagi forrása, az is segíthet magán. Manapság úgy állítják be, mintha a szél vagy a nap egy vadonatúj energiaforrás lenne (holott 4000 éve a sumér kultúra így hajtotta a szivattyúit) és ennek fényében vagyonokat kérnek ezekért a szerkezetekért. 

     Mire is jók ezek? Hmmm... csodára csak nagy méretben és nagy számban. Napsugárzással alapvetően kétféle energiát lehet előállítani: elektromos áramot és hőenergiát (melegvízben tárolva). Függetlenednünk a rendszertől nem leszünk képesek, de nagyban csökkenthetünk kiadásainkon, ráadásul minden egység tiszta energiával kevésbé szennyezzük környezetünket. És hát hatalmas "ingyenenergiáról" van itt szó. Gondoljunk csak bele: 24 óra alatt annyi energia éri a földet napsugár formájában, hogy egyenértékű egy USA tagállam egyéves felhasználásával... A másik kihasználható forrás a szél, ami kis Hazánkban nem annyira jellemző ugyan, mint egy Dán vagy Holland terepen, de itt is kihasználható jó hatékonysággal (például a kulcsi erőmű). Mechanikus jellege miatt kitűnően használható forgó, alternáló mozgások létrehozására, ami aztán alkalmas szivattyú- és generátor üzemre.

      Egyelőre talán ennyit, a folytatásban leírom 3 általam elkészített (működő) szerkezetemet,  amik könnyen elkészíthetők a ház (és a MÉH-telep) körül fellehető anyagokból mintegy ötöd részéből a gyári testvéreiknek. Külön jó hír annak aki szereti a sört és panelban vagy társasházban lakik: 5-600 doboz és kész is a megoldás pár kilowattnyi energia lecsapolására...

 

    

A bejegyzés trackback címe:

https://bazarghai.blog.hu/api/trackback/id/tr21654944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása